Сряда сутрин. Събуждам се, пускам кафемашината, започвам да се приготвям

...
 Сряда сутрин. Събуждам се, пускам кафемашината, започвам да се приготвям
Коментари Харесай

Аз, ти и Мария - тя е с интелектуални затруднения, но има място сред нас

 

Сряда заран. Събуждам се, пущам кафемашината, стартирам да се подготвям за работа, върша си лека закуска, намирам 10 минути, с цел да изпия първата глътка кафе и да направя проект за деня. Така наподобява началото на сутрините ми.  

А в този момент си представете, че има хора, за които тази рутина е сложна или невъзможна. Колко постоянно се замисляме, че нормалните за нас дейности и привички са непостижими за хората с интелектуални усложнения? Изобщо, даваме ли си сметка за метода, по който живеят те?  

Самата аз не знаех съвсем нищо за проблемите на хората с интелектуални усложнения. Не знаех също, че те са извънредно надарени и способни, въпреки и разнообразни, и не по-малко от нас заслужават своето място в обществото ни. Вече го знам. И го имам вяра.  

Снимка: bTV Media Group

Вярва го и тя - Цецка Караджова, за която ви описваме в поредицата ни “Жените на България ” . Тя е обществен бизнесмен, само че на първо място е човек с красива душа, положително сърце и хрумвания, зад които всеки би застанал.  

Срещнах я преди няколко седмици, с цел да ми показа за самодейностите на Фондация “Светът на Мария ” , която основават със брачна половинка си преди 10 години с концепцията, че всеки от нас има капацитет, който може да разгърне, макар ориста си.  

Само лудите хора имат вяра, че ще трансформират света и най-после те го трансформират, има вяра дамата – създател на Wooden Spoon

Когато се разделихме в онази априлска заран, дни преди Великден, Цецка ми подари домакински козунак и ръчно направени свещи. Всичко беше красиво опаковано, само че най-много направено с отношение. 

Видях го още тогава, усмихнах се и преди покажа възхищението си, тя сподели, че козунакът и свещите са приготвени от “Светът на Мария ”. Направени са от този дребен, само че единствено на пръв взор, свят.  

Както стартират доста истории, по този начин и Цецка потегля по пътя на общественото предприемачество, водена от персонален претекст, само че също от емпатия и обич.

Сестрата на брачният партньор й се споделя Мария и е с интелектуални усложнения. Когато Цецка става част от фамилията, тя вижда по какъв начин живее Мария, която е посещавала занимания, несъответствуващи за нейната възраст и ползи.

Доброто заслужава своя късмет, споделя генералният управител на Queisser Pharma Bulgaria

  “Опознавах я постепенно и с времето разбрах, че Мария и нейните другари желаят всичко това, което и ние - да имат работа, другарства, пълностоен обществен живот и еднакъв късмет. Да имат независимост да взимат решения ”, споделя Цецка.  

Основаването на фондацията е натурален ход, зависещ на обществена идея и смисъл, че хората с интелектуални усложнения могат да се развиват, стига да има верен метод към тях.  

“Трябваше да намерим подобен. Започнахме с желанието хората да се образоват на умения за живота ”, безапелационна е Цецка. 

Този живот е като бонбон от кутия с шоколад, не знаеш какъв ще ти се падне, споделя царицата на шокодалада у нас

За да надградят познанията си, тя и брачният партньор й пътуват из Европа и Съединени американски щати, посвещават разнообразни организации, които работят с хора с интелектуални усложнения и по този начин развиват концепцията за поддръжка на трудови умения, която е основата на активността им.  

Какво е триумфът? Успехът е постоянно някой да те чака, твърди оперативният шеф на МБАЛ „ Скин Системс “

“Трудовите качества дават опция на човек да се грижи за себе си и нещо, което е доста значимо - да не усеща, че е в тежест на фамилията и околните си ”, споделя Цецка. 

Снимка: bTV Media Group

Тя е признателна, когато я връщаме към моментите, оставили ярка и трайна диря у нея. Малки, само че огромни достижения, както ги дефинира самата тя.  

Понякога рева, от време на време съм гневна, само че в никакъв случай безразлична, признава изпълнителният шеф на фондация BCause

“Щастлива съм, когато майките на деца с интелектуални усложнения виждат прогрес у децата си. Това е огромният триумф за нас и още по-голям за тях ”, споделя Цецка.  

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР